Maestrul zugrav Iosif Keber (1897-1989) a fost comemorat marţi, 30 mai, la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare, din str. Brestei, nr. 24, Craiova, în cadrul seriei de activităţi academice „Pictori bisericeşti din Oltenia, istorie şi actualitate”. Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost pregătit de profesorii de la specializarea de Arte a Facultăţii de Teologie din Craiova. În prima parte a întâlnirii, afost săvârşită o slujbă de pomenire pentru sufletul artistului, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Luările de cuvânt au avut loc în Muzeul de Artă Bisericească al Centrului de restaurare, tot aici fiind organizată şi o expoziţie cu schiţe şi desene, semnată de maestru. Personalitatea marelui artist a fost evidenţiată de: prof. univ. dr. Ion Mocioi, cadru didactic la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, conf. univ. dr. Anamaria Baciu, de la specializarea de Arte a Facultăţii de Teologie din Craiova, lect. univ. dr. Vasile Fuiorea, de la specializarea de Arte a Facultăţii de Teologie din Craiova şi Viorel Surdoiu, din partea Bibliotecii Judeţene din Târgu Jiu.
„Între numeroasele realizări picturale semnate de maestrul Iosif Keber se numără şi pictura Catedralei Mitropolitane din Craiova. Prin activitatea noastră comemorăm nu mai puţin de 120 de ani de la naşterea sa, în anul 1897. Prin urmare, maestrul Keber este cel care străbate un întreg secol, cu toate schimbările inerente din această perioadă. El rămâne astfel o constantă în rândul pictorilor bisericeşti, care au marcat veacul 20 în Biserica Ortodoxă Română”, a spus pr. lect. dr. Ion Reşceanu, director de departament în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova.
„Ne bucurăm astăzi de amintirea marelui nostru înaintaş, Iosif Keber. Un pictor de pe meleagurile gorjene, despre care vorbea atât de frumos Constantin Brâncuşi, socotindu-l cu adevărat reformatorul picturii murale din Estul Europei. A fost zugrav bisericesc, creând o frescă inedită, după principiile moderne ale artei picturale. Are peste 60 de biserici zugrăvite, majoritatea în frescă. A fost studentul maestrului Costin Petrescu, cel care a indus de fapt un nou curent în pictura noastră bisericească. Keber a reuşit, prin realizările sale, să desăvârşească iniţiativa înaintaşului său. Mai este cunoscut de asemenea şi pentru numeroasele lucrări realizate peste graniţele ţării: în Israel, Germania, în biserici ortodoxe şi nu numai”, a afirmat prof. univ. dr. Ion Mocioi.
„Special pentru acest eveniment, în cadrul căruia marcăm 120 de ani de la naşterea marelui Iosif Keber, am reuşit, cu sprijinul prof. Ion Mocioi, să aducem de la Târgu Jiu o expoziţie semnate de Keber. Aceasta va rămâne câteva zile în muzeul de artă bisericească de la Centrul de restaurare din Craiova. Este vorba despre 14 lucrări de grafică, desen colorat, proiecte în general ale unor biserici realizate de maestru în România”, a spus lect. dr. Vasile Fuiorea.
Pr. Ioniţă Apostolache